23.12.2008
Jalgpall

Jalgpalliklubid ootavad oma saatust

Uuest hooajast põhjalikult muutuv jalgpalli eurosarjade süsteem tagab juba enne loosimist: neljast kaks Eesti klubi alustavad kaugemalt kui iial varem. Kui harilikult pudenevad Eesti meeskonnad eurosarjadest avaringis, siis suvest jõustuv reglemendimuutus lubab pooled meie esindajad mänguta teise eelringi. Uuendused tingib UEFA ja Intertoto sarja kadumine ning Euroopa Liiga tekkimine. Ühtlasi puudutab kõik see Meistrite Liigat,kirjutab Õhtuleht.

Mis muutub?

Meistrite Liigas mängitakse senise kolme asemel neli eelringi. Avaringis madistavad omavahel Fääri saarte, Luksemburgi, Malta, Montenegro, Andorra ja San Marino tðempionid. Eesti meister Tallinna Levadia alustab teisest eelringist ning tema võimalike vastaste ring on lai: Soome ja Läti meistrist kuni näiteks Taani, Bulgaaria, Norra, Rootsi ja Horvaatia esiklubini. Kui Levadia tolle takistuse ületab ja komistab järgmisel astmel, pääsetakse ometi jätkama Euroopa Liiga play-offi ehk ühe sammu kaugusele tolle sarja alagrupiturniirist.

Euroopa Liigas on samuti neli eelringi. Seejuures kaob piirkondlik põhimõte ehk Eesti esindajad ei kuulu enam Skandinaavia regiooni. Eestil on kolm kohta. Kindel on meistriliiga hõbeda FC Flora ja pronksi Narva Transi osalemine, sõltuvalt karikasarjast veel lahtine neljandaks tulnud Nõmme Kalju saatus.

Karikavõitja (või Levadia edu korral karikafinalist) pääseb teise eelringi, ülejäänud kaks alustavad esimesest. Eelmisel nädalal UEFA peakontoris Nyonis meediaesindajate koosolekul viibinud Margus Luik lausus: “Kõik need on veel lõpliku kinnituseta töövariandid. Ent suure tõenäosusega läheb kõik enam-vähem nii.”

Eesti Jalgpalli Liidu presidendi Aivar Pohlaku teada on veel vaid lahtine, kuidas lahendatakse karikafinalistide pääs Euroopa Liigasse. Ehk: kui Levadia võidab kevadel Eesti karika ja alistab finaalis näiteks Sillamäe Kalevi, siis kas lisaks FC Florale ja Narva Transile pääseb Euroopasse Sillamäe või Nõmme Kalju (meistriliiga neljas)? Viimastel andmetel jäädakse siiski karikafinalisti eelistamise juurde.

Karika veerandfinaalidesse on pääsenud Nõmme JK Kalju (ML), Tallinna FC Levadia (ML), Tartu JK Maag Tammeka (ML), Nõmme JK Kalju II (II), Tallinna FC Flora (ML), JK Sillamäe Kalev (ML), Narva JK Trans (ML) ja Türi JK Ganvix (II).

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: