28.02.2012
Firmasisesed

Intervjuu – Priit Sternhof usub oma mängijatesse

Eelmisel aastal Eesti parimaks noormeeste treeneriks valitud KK HITO klubi juhendaja Priit Sternhof näitas sel hooajal, et edu pole olnud juhuslik. Eesti meistrivõistluste A-klassis juhitakse põhiturniiri järel täiseduga. Möödunud nädalavahetusel vormistati põhiturniiri võit Euroopa noorte korvpalliliiga (EYBL) U20 vanuseklassis ning taas tehti seda nii, et võideti kõik 15 vastast. Järjest alistati: Peterburi Spartak, Moskva Dünamo, Minski BGUIR/RCOR, Moskva regiooni BC Himki, BC Volgograd, Riia BJSC DSN, Riia BS Riedzene, Sopoti BC Trefl, BS Riga, BC Liepaja, Stockholmi BS Fryshuset, BC Plunge, Helsingi BC ToPo, BC Gulbene ja BC Ventspils.

Öelge ausalt, millise tulemusega oleksite enne EYBLi U20 turniiri rahul olnud ja mis oli miinimumplaan?

Kuna tegemist oli meie jaoks uue vanuseklassiga, siis ülevaade vastastest puudus. Igal etapil tekkis pärast esimest vooru mingi pilt vastastest, kuid plaanimajandust ei olnud. Meie jaoks olid kõik vastased piisavalt tugevad, et alahinnata ei saanud kedagi.

Lõppskoor EYBLi U20 liiga jaoks ainulaadne 15-0. Millal tundsite, et see võib olla reaalne?

Reaalsuseks muutus see viimase mängu viimasel minutil.

Palju oli nendest mängudest nö eeldatavalt tugevama alistamist ning palju oli mänge, kus kaotus oleks olnud kindel altminek?

Vastastest kolm-neli võistkonda olid veidi tasemelt nõrgemad ja keda olime eelmiset vanuseklasside turniiridel ka varem võitnud. Nende vastu ehk olime favoriidid, samas pole me nii võimsad, et võisime kedagi alahinnata.

Kui tuua esile mõned võidu, siis millised ja miks olid kõige magusamad?

Avavooru napikas Peterburi Spartaki vastu (HITO võitis korraldajate vastu mängu viimase sekundi viskest 52:51 – autor) andis hea emotsiooni kogu esimeseks etapiks. Selle pealt tulid kindlad võidud Himki ja Minski vastu ning ka kerge pilvedesse tõusmine, mille Volgograd (Hito võitis 46:41) oleks peaaegu ära karistanud.

Kui mitmes Euroopa noorte korvpalliliiga sarjas kasutavad Eesti klubid nö klubide koondist, siis te olete jõudnud eelnevatel hooaegadel neljandaks nii U16 kui ka U17 sarjas ja nüüd ka U20 sarjas nelja parema hulka oma klubi kasvandikega. Kuidas see on võimalik?

Tuleb oma mängijatesse uskuda. Tänud kõigile Ida-Virumaa treeneritele, kes nende poistega on vaeva näinud.

Palju on olnud abiks see, et Sander Saare ja Aleksis Anijärv on saanud treenida Audentese spordigümnaasiumis?

Praegu ei suudaks me Ida-Virumaal Audentesega sarnaseid treeningtingimusi neile edasiseks arenguks luua. Loodan, et nad kasutavad seda maksimaalselt.

Poolfinaalvastane pole veel selgunud. Kas on mõni võistkond, keda võimalikest vastastest eelistate ja miks?

Vahet pole, kes lisaks meile nelja hulka saavad, ega nad keegi meile teist korda kaotada ei taha. Ei Himki, Spartak, Minsk, Sopot ega ka Riia iga päev külapoistelt tappa ei saa ning eks keegi neist meile vastaseks tuleb ja siis ole näha. Kindel on see, et saame veel kaks head mängu väga tugevate võistkondade vastu.

Kas see, et finaalturniir toimub tõenäoliselt kodusaalis on pigem eeliseks või paneb see vastutusekoorma peale?

Hetkeseisus ei olegi veel nii kindel, et kodus mängime. Superfinaali läbi viia tahtjaid on teisigi. Kuu aja pärast on näha, kellele Liiga juhtkond lõplikult korraldamise annab.

Käivad jutud, et tahetakse EYBLi finaaliga samale nädalalõpule panna ka Eesti esiliiga finaalturniir, kuhu on samuti hitolastel ðanss pääseda. Kuna osad mängijad kattuvad, siis kas kaks pingelist mängu päevas ei tundu pigem sellise riskifaktorina, millest kasu asemel võib rohkem kahju tulla?

Kui tuleb valida, kas mängida Balteco või Himki vastu, siis pole vist raske otsustada, kumb mäng eelise saab. Absurdne on see, et selline valik üldse päevakorda saab tulla.

Ida-Virumaa meeskondade edukad esinemised Euroopa noorte korvpalliliigas, lisaks veel eelmise hooaja A-klassi meistritiitel, esiliiga pronks ja teise liiga hõbe ning sel hooajal hetkeseisuga meeste esiliiga  liidrikoht, teises liigas medalikonkurentsis püsimine ja A-klassis täiseduga liidriks olemine. Vaja on teha vaid üks samm korvpalli arengus, minna läänenaabrite eeskujul meistriliigasse ja Balti liigasse. Kas tunnete, et klubi on selleks valmis?

See küsimus rohkem klubi juhtkonnale. Ise leian, et harrastajatena ei ole mõtet meistriliigasse minna. Kui suudetakse luua tingimused mängijatele-treeneritele, siis oleks viimane aeg see ära teha.

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: