02.02.2009
Kergejõustik

Iljuðtðenko alistas rekordkõrguse nagu muuseas

Üliharva suudab Eesti kergejõustiklane tõusta jooksvas maailma edetabelis kümne parema hulka. Laupäeval sai vägitükiga hakkama Anna Iljuðtðenko, kirjutab Eesti Päevalehe Spordileht.

Tartu ülikoolis hambaarstiks tudeeriv Iljuðtðenko läks Võrus peetud klubide karikavõistlustele tagasihoidliku eesmärgiga – ta tahtis üksnes võita. Kuid tänavu juba paaril korral Eesti rekordit 1.92 rünnanud Martin Kutmani hoolealune tundis end pingevabas õhkkonnas imehästi ja palus pärast 1.86 alistamist tõsta lati kõrgusele 1.92.

Rekord alistus 168 cm pikkusele Iljuðtðenkole avakatsel (tegelikult teisel katsel – toim) ja nääpsuke piiga hüples rõõmust!

„Võib-olla oli seekord minu päev,” lausus 23-aastane Iljuðtðenko. „Kuld­liigavõistlusel rekordit rünnates plaksutasid vaatajad kõvasti, ootused olid suured ja pabistasin liialt. Seekord leppisime treeneriga kokku, et võtan võistlust kui tugevat treeningut. Ei uskunud, et olen valmis 1.92-st jagu saama. Kuid ma ei närveerinud üldse ja hüpe tuli väga kergelt.”

Ühtlasi tagas Iljuðtðenko pääsu märtsi alguses Torinos peetavale sise-EM-ile. Värske tippmark lubab Sillamäelt pärit neiul tiitlivõistlustel püüda kohta kaheteistkümne parema hulgas. Tänavu on temast kõrgemale hüpanud kaheksa naist, seitse on eurooplannad. Edetabelit juhib horvaaditar Blanka Vlaðic 2.03-ga.

„Muidugi olen rõõmus, et saan EM-ile minna, aga kuidas võiksin seal hüpata, ei oska veel öelda,” lausus Iljuðtðenko. „Tahan nüüd treeneriga arutada, kuidas enne seda harjutada.”

Sessi ajal raske treenida

Siiski usub mullu suvel 1.91 ületanud ja koos Viktoria Leksiga rekordi kaasomanikuks saanud Iljuðtðenko, et suudab veel sisehooajal rekordit uuendada. Esialgu kavatseski ta panuse teha kolmapäevasele Tallinnas peetavale kuldliigavõistlusele.

„Võib-olla on mul nüüd lihtsam oma võimeid realiseerida, sest rekord kuulub ainult mulle ja ma ei pea enam närveerima,” ütles Iljuðtðenko, kes sel talvel oli varem ületanud 1.89 ja 1.88.

„Nüüd tahaks juba proovida kõrgust 1.93,” lisas värske rekordiomanik, kes on hüpanud 24 sentimeetrit üle oma pea. „Ma ei oska veel öelda, kus on mu võimete piir. Arvan, et on veel varu.”

Sel talvel Iljuðtðenkol kodus tugevaid konkurente pole, sest Leks läks õppima USA-sse Dallase ülikooli ja võistleb sealsetel tudengite võistlustel. Eesti kodakondsuse saanud Venemaa kergejõustiklane Tatjana Kivimägi taastub vigastusest. Ent edaspidi tõotab nende vahel puhkeda põnev konkurents.

„Kes teab, võib-olla Tatjana Kivimäe Eestisse tulek lisas mulle innustust,” lausus Iljuðtðenko. „Ma pole küll varasemast rohkem harjutanud, aga olen saanud tugevamaks.” Ühe nädala on Iljuðtðenko veel õpingutest prii, seda aega tahab ta võistlemiseks maksimaalselt hästi kasutada. Jaanuari esimesel poolel tegi ta eksameid ja siis soovitas treener Kutman hoolealusel energia säästmiseks koolikohustusele keskenduda.

„Sessi ajal on kõige raskem treenida,” ütles neljandal kursusel õppiv Iljuðtðenko. „Kui eksamid tegemata või võlad kaelas, pole võimalik ülikoolis jätkata. Kui loenguid pole, harjutan kaks korda, aga peamiselt ikka ühe korra päevas. Olen siiani hakkama saanud.”

epl.ee

Eelmine:
Järgmine: