30.09.2008
Triatlon

Helen Schmidt on oma vanuseklassis Euroopa parim naistriatleet

Vokalanna Helen Schmidt tuli Hollandis Amelandis toimunud Euroopa krosstriatloni meistrivõistlustel äärmiselt rasketes ilmastikuoludes oma vanuseklassis Euroopa meistriks,kirjutas Põhjarannik.

Euroopa meistrivõistlused krosstriatlonis erinevad tavalisest triatlonist selle poolest, et need toimuvad murdmaal. Seekord oli valitud toimumiskohaks Hollandis mandrist umbes tunniajase laevasõidu kaugusel oleval saarel asuv väikelinn Ameland. Võistluspäeval otsustas ilm vingerpussi mängida ja kell 9 hommikul, kui anti naiste start, oli tuule kiirus 14 m/s, mis on tegelikult torm. Näiteks kergejõustikus ei fikseerita rekordeid, kui tuule kiirus ületab 2 m/s. Seepärast otsustas osa naisi starti mitte minna, osa aga tõmmati pärast starti veest paati.

Kui tavatingimustes ujuvad triatleedid 1500 meetrit tavaliselt vähem kui 20 minutiga, siis Hollandis oli parima, poolatari Maria Czesniki aeg 26,39 minutit. Vokalanna aeg 28,36 oli kuues: “Ma ei tea, mis meri see oli, kuid vesi oli väga soolane. Laine oli nii kõrge, et piirdepoisid polnud näha. Prillide alla tunginud vesi läks silma. Oli väga raske,” kommenteeris Helen ise ujumist.

35 kilomeetri pikkuse rattaetapi läbis mullune Eesti rattakrossi meister Helen Schmidt peaaegu kahe tunniga. “Trass kulges läbi terve saare ja suur osa sellest oli märjal rannaliival. Paljude osalejate ratastel olid omalaadsed balloonid, millele ma algul ei omistanud mingit tähtsust. Kuid liivasel lõigul aeglustus mu tempo niivõrd, et pidin end liivas jalgadega edasi tõukama ja peaaegu ratta kõrval jooksma. See andis aga jooksus tugevasti tunda,” ütles vokalanna.

Kokkuvõttes läbis Helen Schmidt krosstriatloni (1,5 km ujumist + 35 km rattakrossi + 12 km jooksu) ajaga 3 tundi 22 minutit 57 sekundit. See tulemus andis talle juunioride (20-24aastased) Euroopa meistrivõistluste võidu, üldarvestuses oli ta aga 21 finiðisse jõudnud naise seas kümnes. Võitis hollandlanna Ingrid van Lubek ajaga 2.58.04, ta oli ka ainus, kes sai aja alla kolme tunni.

“Helen jäi võitjast maha 25 minutit, samas edestas Helen oma vanuseklassis teise koha saanud hollandlannat peaaegu 16 minutiga. Kas seda on palju või vähe? Võib meenutada, et Pavel Loskutov kaotas Pekingis kaks tundi kestnud maratonil võitjale 33 minutit,” märkis vastse Euroopa meistri treener ja isa Kaarel Schmidt. “Tahaks veel ühe asja ära märkida. Viimasel ajal tunnustavad omavalitsused silmapaistnud sportlasi kümnete tuhandete kroonide suuruste preemiatega. Loodame, et ka Heleni võidule EMil pööratakse tähelepanu.”

Sellel pühapäeval toimuvad Saaremaal Eesti meistrivõistlused duatlonis (jooks+rattasõit+jooks). “Loomulikult tahaks puhata, kuid ei saa vormi kaotada ja tuleb tõestada, et ta on tõepoolest üks Eesti paremaid naistriatleete,” lisas Kaarel Schmidt.

ALEKSEI FJODOROV,
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: