02.02.2009
Kergejõustik

Haugi ja kogre lugu

Kõrgushüppaja Anna Iljuðtðenko tervitas mõni aeg tagasi Eesti kodakondsuse saanud Tatjana Kivimägi omal kombel – ta kergitas Eesti rekordi 1.92ni! “Haug on järves selleks, et koger magama ei jääks,” tunnistas Eesti senine esinumber, et uue tugeva rivaali tulek annab talle lisaindu, kirjutab Õhtuleht.

Tänavu juba kahel varasemal võistlusel Eesti rekordit tähistavat kõrgust 1.92 ületada üritanud Anna Iljuðtðenko ei sõitnud laupäeval Võrru suurte lootustega. Seal peetud Eesti klubide karikavõistlusel oli ta peaeesmärk kindlustada Tartu Ülikooli ASK-le esikoha punktid. “Aga süües kasvab isu,” muheles Iljuðtðenko. “Esmalt tahtsin parandada halli, siis juba Eesti rekordit.”

Ja ka 1.92 alistus Iljuðtðenkole avakatsel! (tegelikult teisel katsel – toim) “Läksin natuke pepuga latile pihta, kuid see jäi peale. Tehniliselt ei olnud hea hüpe, aga nüüd on Eesti rekord minu!” kirjeldas rekordhüpet

Iljuðtðenko, kes eelmist rekordit (1.91) valdas kahasse Viktoria Leksiga.

Võitluseta Kivimägile rekordit ei loovuta

Tartu Ülikoolis hambaarstiks õppiv 23aastane neiu ei pelga, et hiljuti Eesti kodakondsuse saanud venelanna Tatjana Kivimägi, kelle isiklik mark on 1.98, talt rekordinaise au kohe-kohe röövib. “No vaatame veel,” sõnas Sillamäelt pärit Iljuðtðenko, kes valdab korralikku eesti keelt. “Ma ei usu, et ta kohe esimesel või teisel aastal kahe meetri juurde hüppama hakkab. See on ikkagi raske – minna teise riiki elama, jättes kõik sõbrad-tuttavad maha.”

Iljuðtðenko tõdeb, et senisest tugevam konkurents on pannud ta rohkem pingutama. “Haug on järves selleks, et koger magama ei jääks,” kirjeldas piiga olukorda tabava võrdlusega.

Tema treener Martin Kutman on kindel vaid ühes: 1.92 ei jää kauaks rekordina püsima. “Anna tahab isegi seda kindlasti edasi viia ja kui ta oma lati ületamise tehnikat parandab, pole 2-3 lisasentimeetrit mingi probleem,” mõtiskles Kutman. “Ja ootame, kui uus kodanik, kes praegu vigastusest taastub, jalad alla saab. Siis näeb, mis tulemusi oodata on. Kindlasti ei kannaks ma maha ka Viktoria Leksi, kes läks USA-sse harjutama.”

Iljuðtðenko täitis ka märtsis Torinos peetava sise-EMi normi. Sealt ta väga suurt kala püüda ei looda. “Oma tulemusega ma lõppvõistlusele või medalile ei pretendeeri. Tähtis on suurel võistlusel oma tulemus ära teha. Usun, et finaali viiks 1.94,” ennustas Iljuðtðenko, kellest on tänavu rohkem hüpanud üheksa naist.

Iljuðtðenko hüppab 24 sentimeetrit üle oma pea

168sentimeetrine nääpsuke Iljuðtðenko on kõrgushüppajate hulgas tõesti nagu väike koger ahvenate, angerjate ja haugide vahel.

Näiteks maailma esinumber Blanka Vlaðic Horvaatiast on tast koguni 24 sentimeetrit pikem. Kui meestest hüppab kõige rohkem üle oma pea rootslane Stefan Holm – 181sentimeetrise sportlase rekord on koguni 2.40–, siis naiste hulgas on selles osas omaette klassist Antonietta di Martino. Itaallanna on oma 169sentimeetrise pikkuse juures saanud jagu 2.03st.

Eesti odavaim sportlane

“Ma viskan välja ka ühe veksli – Anna on Eesti üks odavamaid sportlasi! Julgen väita, et võrreldes teiste Pekingis käinud sportlastega kulub tema peale kõige vähem raha,” teatas Iljuðtðenko juhendaja Martin Kutman ja seletas – asi polegi mitte niivõrd raha- vaid ajapuuduses. “Ta õpib väga tõsiselt ja tal pole aega kuskile välismaale laagrisse minna. Hea, kui mõneks päevaks saame Käärikulegi minna.”

Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas kolmandal kursusel hambaarstiks õppiv Iljuðtðenko pole elus kordagi välismaal treenimas käinud.

Kui palju keegi üle oma pea hüppab?

Antonietta di Martino (Itaalia) 203, 169, 34
Jelena Slesarenko (Venemaa) 206, 179, 27
Anna Tðitðerova (Venemaa) 204, 178, 26
Ariane Friedrich (Saksamaa) 203, 178, 25
Anna Iljuðtðenko (Eesti) 192, 168, 24
Tia Hellebaut (Belgia) 205, 182, 23
Ruth Beitia (Hispaania) 202, 186, 16
Blanka Vlaðic (Horvaatia) 207, 193, 14
Vita Palamar (Ukraina) 201, 187, 14
Tatjana Kivimägi (Eesti) 198, 184, 14
Viktoria Leks (Eesti) 191, 180, 11

Ohtuleht.ee

Eelmine:
Järgmine: