09.05.2008
Sõudmine

Gulov võitis eelsõidu

Münchenis avati neljapäeval sõudmise maailmakarikasari. Esimesel etapil on eestlastest stardis ühepaadimees Leonid Gulov ja neljapaadil sõudvad Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo.

Meeste ühestel võib seekord näha harvanähtavalt tihedat konkurentsi, sest stardis on koguni 37 sõudjat.  Sellise osalejanumbri juures näeb võistlussüsteem ette, et igast eelsõidust (9) pääseb edasi vaid sõidu parim. Edasisaajate hulka jõudis ka narvalane Leonid Gulov, kes sai 2000 meetri ajaks 7.49,25.

Teiste sõitude edasipääsejad olid ootuspäraselt hollandlane Sjoerd Hamburger (7.46,42), sloveen Iztok Cop (7.51,89), britt Alan Campbell (7.40,38), rootslane Lassi Karonen (7.37,20),  norralane Olaf Tufte (7.46,48), Shveitsi esindav Andre Vonarburg (7.46,73), sakslane Marcel Hacker (7.38,12) ja tsehh Ondrej Synek (7.40,44).

Ülejäänud jätkavad edasipääsu nimel lohutussõitudes. Gulov astub poolfinaalis üles laupäeval, 10. mail, peale kella kolme pärastlõunal. Seega saab mees homme rahulikult taastuda ja treenida.

Esimesel MK-etapil jõudis finiðisse ka meie neljapaat koosseisus Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo. Ihaldatud poolfinaali pääs jäi täna saavutamata, seda püütakse taas homses lohutussõidus.

17 neljapaadi konkurentsis korraldati kolm eelsõitu, kust igast kaks paremat pääsesid otse kaheteistkümne parema hulka poolfinaali. Eesti kvartett startis ühes sõidus koos tsehhide, prantslaste, valgevenelaste ja hispaanlastega.

Kuigi algus oli paljulubav ja esimesed 500 meetrit sõuti Prantsusmaa nelikuga peaaegu võrdselt, hakkas poolel distantsil raske ja nii vajuti järjest tahapoole.

Sõidu võitis ajaga 6.11,19 Prantsusmaa, suurte vahedega järgnesid Valgevene (6.15,27) ja Tsehhi (6.21,72). Eesti paatkond, nähes, et esmaüritusel loodetud poolfinaalkohta ei tule, lasi lõpuosas natukene tempos alla ja lõpetas neljandana ajaga 6.23,26. Sõidu autsaider oli Hispaania (6.47,20). 

Esimesest eelsõidust läksid kindlalt poolfinaali Saksamaa (6.15,17) ja Itaalia esimene koosseis (6.16,56), teisest aga viimase kolme hooaja maailmameistrid poolakad (6.14,99) ja Sloveenia (6.15,33).

 Eestlaste jaoks olulised lohutussõidud peetakse homme kell 18.12 ja 18.18. Et poolfinaali jõuda, vajatakse kohta kolme hulgas. Sõitude koosseisud loositi õhtul. 

Kell 18.12 startivas esimeses lohutusringis kohtuvad Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo Rumeenia duubli, olümpiavõitjate venelastega, väga tugevate ukrainlaste ning brittidega. Eesti paatkonna treener Matti Killing oli peale eelsõitu antud kommentaaris resoluutne: „Esimene sõit oli puhas ebaõnnestumine. Lohutuses on kõik rasked vastased, eriti tähelepanelik tuleb olla Inglismaa kvarteti suhtes.” Samuti andis treener Killing mõista, et eelsõit oli puhas lahtisõitmine. Sõiduajad olevat jäänud tagasihoidlikuks valitseva tugeva vastutuule tõttu. Meie kvarteti progresseerumise tagaks koht kolme parema hulgas. Esimesel MK-etapil on lõppeesmärgiks jõuda A-finaali, mis tagaks rahulikuma olümpiaettevalmistusmiljöö.

Teise lohutuses kohtuvad omavahel Hispaania, Argentiina, Tsehhimaa, Austraalia, Itaalia teine meeskond ja Rumeenia esimene.

Vahur Mäe,
Soudeliit.ee toimetaja

Eelmine:
Järgmine: