Essebua jättis peavõidu koju

Laupäeval Kohtla-Järvel toimunud Avo Talpase XXVIII rahvusvahelise võistlusel kreeka-rooma maadluses oli ainus meestele mõeldud kehakaal -84 kg, kus esikoha sai Kohtla-Järve spordiklubi Heraklese Jõud esindaja Irakli Essebua.

Kadettide (s.1991. a ja hiljem) vanuseklassis jäi Eestisse vaid üks esikoht, Leedu sai neli, Norra kolm ning Leedu kaks esikohta.

Juunioride (s.1988 – 1990.a) vanuseklassis jättis kergeimas kehakaalus esikoha Kohtla-Järvele Aleksandr Kubtsov,Eesti sai veel kaks esikohta, lsaks läks kaks esikohta Norrasse ning üks Lätti ja Leetu.

Aleksandr Komðini pildid: http://foto.rc-mir.com/fotoalbum925499.html

Matti Kämärä pildid: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=314

Sportiv. ee pildid: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=308

Protokoll: https://sportiv.ee/protokoll/talpas2008_protokoll.pdf

Sportiv.ee

Lugu Põhjarannikus

Avo Talpase mälestusvõistluste peaauhind jäi koju

Laupäeval peeti Kohtla-Järvel 28. korda Avo Talpase mälestusvõistlusi kreeka-rooma maadluses. Peaauhinna võidu eest selles kehakaalus, kus 1978. aasta NSV Liidu meister ka ise maadles, sai kohtlajärvelane Irakli Essebua.

28. korda toimunud Ida-Virumaa tuntud maadleja Avo Talpase mälestusvõistlustel kreeka-rooma maadluses osales üle 130 matimehe neljast riigist: Eestist, Lätist, Leedust ja Norrast. Kahjuks jäid tulemata Peterburi sportlased, kellel tekkisid viisaprobleemid, ning rootslased.

Sellele vaatamata kestis võistlus hilisõhtuni ning ühe korraldaja Ilmar Taluste arvates oli palju huvitavaid kohtumisi. Peamine võitlus peaauhinna eest käis ainsas meeste kehakaalus kuni 84 kilo, kus varem ka Avo Talpas ise võistles. Kuuest selles kehakaalus kaasa teinud matimehest oli edukaim Kohtla-Järve klubi Heraklese Jõud sportlane Irakli Essebua, kuid ka talle ei tulnud võit väga kergelt.

“Saabusime Irakliga hiljuti treeninglaagrist Gruusiast, kus kolm nädalat harjutasime minu õpetaja Tamerlan Davitai ja maailmameistrivõistluste medalisti Badri Hassai käe all. Irakli pole tegelikult veel aklimatiseerunud ja kaalus konkurentidest vähem. Jäin tema maadlusega turniiril rahule,” ütles treener ja isa Georgi Essebua. “Võin lisada, et kuigi kõik tugevamad polnud kohal, tuli Iraklil isegi selle koosseisuga pingutada. Läti maadleja Stanislavs Kulikovs on väga kogenud ja maailmameistrivõistlustel kaasa teinud atleet. Ka juunioride seas võitjaks tulnud Aleksandr Kuptsovi esinemisega jäin rahule.”

Ilmar Taluste nentis, et mitu Eesti tugevat atleeti ei saanud turniiril kaasa teha, kuna nad valmistuvad teisteks võistlusteks. “Kuid ka nendeta oli tase hea,” tunnistas Taluste. Tasub lisada, et Essebua on alles kolmas Talpase memoriaali võitnud idavirulane. Esimestel mälestusvõistlustel 1981. aastal võitis Kalju Kosko, 1983. ja 1986. aastal Tiit Tartlan, kes 1995. aastal tuli kolmekordseks võitjaks. 13 aastat hiljem oli taas parim Ida-Viru maadleja.

Üldarvestuses suutsid Eesti maadlejad oma konkurente edestada ja võitsid kuus esikohta. Norral oli neid viis, Lätil neli ja Leedul kolm. “Rõõmu tegid norralased, kes olid kohal väga hea ja tugeva meeskonnaga. On näha, et maadlus on selles riigis heal tasemel,” lausus Taluste. Võistluste korraldamisest rääkides ütles Taluste, et vaatamata kõikidele reformidele nende läbiviimises – muutunud on läbiviimise aeg, kestus, kehakaalud jm -, säilitab turniir järgmisel aastal tõenäoliselt oma praeguse vormi: “Teeme praegu kokkuvõtteid ning püüame kõik võistluste sellise korraldamise plussid ja miinused välja selgitada. Kuid tahaksin öelda, et kui hästi võistlus ka korraldatud poleks, ikka tahaks seda üha paremini ja paremini teha.”

Lõpetuseks tänas Ilmar Taluste kõiki, kes aitasid mälestusvõistlusi korraldada. Tema eriline tänu kuulub varem maadlusega tegelenud ning nüüdki seda ala toetavatele Sergei Polujanenkovile, Igor Koðmerinskile, Anatoli Sokolovile, Juri Vildele, Jaanus Paekivile, Imre Saksile, Hants Hindile ja Saksa maadlusveteranile Kurz Schrumile.  

ALEKSEI FJODOROV
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: