Eesti ujujad olümpial – mida oodata?

4-aastane olümpiatsükkel on järjekordselt ümber saamas. Taas kord oleme põnevil, oodates meie olümplaste esinemisi. Ühena esimestest alustab ujumine, mis toimub 9.-17. augustini ja kus Eesti saadab olümpiaujulas startidesse 9 sportlast. Võrreldes eelmiste OM-dega on see suurim koosseis. Ateenas osales 6 ujujat, varasematel OM-del veelgi vähem,kirjutab Riho Aljand, Eesti Ujumisliidu treenerite kogu esimees.

Tõele au andes tuleb küll tunnistada, et seekord on võistlustele pääsu normid ka veidi kergemad. Kui eelnevatel olümpiatel kehtis ujujate jaoks normiks eelmise OM-i 24. koht ehk A ja B normi vahepealne aeg, siis nüüd on tingimused kergejõustiklastega samaväärsed. Mängudele pääsu võimaldas B-norm. Kuna ROK-i poolt on kehtestatud B-normi täitmise puhul võimalus esitada riigi poolt alale/distantsile 1 sportlane, siis seetõttu jäi 2 ujujat meie koondises “olümpiapiletita”.

Milline on siis nende olümpiamängude ujumiskoondis?

Elina Partõka (24)
Klubi: Kohtla-Järve NRK
Treener: Tatjana Partõka

Meie koondise staaþikaim olümplane. Osaleb juba oma kolmandatel mängudel. Oma ema Tatjana Partõka juures treeninud kogu elu. Kui pärast Ateena OM-i olid mõned aastad tulemuste poolest kahvatumad, siis viimasel aastal enne Pekingi OM-i on saanud justkui uue hingamise. Sitke sportlane, kes vaatamata tihti teda kimbutavatele tervisehädadele on suutnud tipus püsida juba rohkem kui 8 aastat.

Stardib: 200m vabaltujumises – isiklik rekord (ka Eesti rekord) 2.01,75 juulist 2007. Eelpingereas 38. positsioon.

Danil Haustov (27)
Klubi: Kohtla-Järve VSK
Treener: Aleksandr Abel

Kogemustega sportlane, kes osaleb OM-l teist korda. Sisuliselt jõudis olümpia-aastal oma paremate päevade tasemele parandades enda nimel aastast 2003 olnud Eesti rekordit 0,06 sekundi võrra.

Stardib: 100m vabaltujumises – isiklik ja Eesti rekord 50,37 käesoleva aasta kevadest. Eelpingereas 51. positsioon.

Vladimir Sidorkin (22)
Klubi: Kohtla-Järve “Aktiiv”
Treener: Svetlana Griðina

Otsustas olümpia nimel katkestada õpingud Venemaa Rahvusliku Spordi ja Turismi Ülikoolis. Treenib põhiliselt Moskvas koos Venemaa tipp-vabaltujujatega. Tema puhul tuleb eduks nimetada juba OM-le pääsu.

Stardib: 200m vabaltujumises – isiklik rekord 1.52,12. Eelpingereas 63. positsioon.

Martin Liivamägi (20)
Klubi: Spordiselts “Kalev” ujumiskool
Treener: Urmas Jaamul (viimased 5 aastat)

Lõpetas eelmisel aastal gümnaasiumi. Sügisest astub California Berkeley ülikooli USA-s. Viimase ujumismeeskond saavutas NCAA (üliõpilasliiga) meistrivõistlustel 4. koha. NCAA I divisjoni e. kõrgliiga tase annab silmad ette pea kõikide riikide meistrivõistlustele.

Stardib 200m kompleksujumises. A-normi täitnute pingerea alusel (alates 15.03.2007 kuni 15.07.2008) ja arvestades 2 esindajat riigi kohta omab 26. positsiooni. Stardiprotokollide avalikustamisel viimane number kindlasti korrigeerub, aga lähtetaseme näitaja on see siiski.

Martini sportlastee kulges viimase hooajani tõrgeteta tõusvas joones. Tänavusel hooajal tekkisid esimesed tagasilöögid. Loodetavasti johtusid need suurendatud treeningkoormustest ja olümpiastardiks on mees tippvormis.

Triin Aljand (23)
Klubi: Keila Swimclub / Texas A & M
Treener: Steve Bultman (viimased 3 aastat)

Treenib ja õpib Texases juba 3 aastat. Sportlikud tulemused on igal aastal paranenud. NCAA meistrivõistlustel on 50 jardi vabaltujumises kõigil 3-l aastal ujunud finaalis. Kohad vastavalt 8., 5., 5. Samas 2007.a. MM luhtus haigestumise tõttu.

Stardib 50m vabalt – eelpingereas 27. positsioon ; 100m liblikat – eelpingereas 44. positsioon; 100m vabalt – eelpingereas 36. positsioon. Vahetult enne olümpiavõistlusi näitas head vormitõusu, püstitades 100m liblikujumises Eesti rekordi.

Anna-Liisa Põld (17)
Klubi: Keila Swimclub /
Treener: Jeff Pease

On elanud USA-s enamuse oma teadlikust elust. Perekond kolis USA-sse seoses vanemate seal tööle asumisega. On koondise pesamuna. Nagu noorele ujujale kohane on arenenud igal aastal. Sügisest asub treenima ja õppima Florida Ülikooli.

Stardib 400m kompleksi – isiklik rekord käesolevast hooajast 4.52,29. Eelpingereas 41. positsioon. Rõõmsameelse, energilise noore inimesena saab loodetavasti tugeva positiivse emotsiooni, mis aitab kaasa Eesti rekordi sünnile.

Martti Aljand (20)
Klubi: TOP ujumisklubi / Berkeley Ülikool
Treener: David Durden (alates 2007 aastast), enne seda Ain ja Heidi Kaasik

Teatud kui kompleksujuja. Berkeley ülikoolis uue treeneri käe all sai kogu hooaja ettevalmistuse rinnuliujumises, mis päädis suure arenguhüppe ja OM-normi täitmisega rinnulidistantsidel. Üllatuslikult pääses ka NCAA meistrivõistlustel finaali – 200 rinnuli 6. koht; 100m rinnuli 8. koht

Stardib: 100m rinnuli – isiklik ja Eesti rekord 1.02,53. Eelpingereas 48. positsioon ; 200m rinnuli – isiklik ja Eesti rekord – 2.16,31. Eelpingereas 45. positsioon. Mõlemad tulemused käesoleva hooaja kevadest.

Miko Mälberg (23)
Klubi: Kalevi Ujumiskool / Louisiana Ülikool
Treener: Adam Schmitt (viimased 4 aastat)

Parim rahvusvaheline tulemus 2007 Universiaadi 9. koht. Mees, kes on sihi- ja järjekindlalt arendanud ennast. Treenib ja õpib Louisiana Ülikoolis juba 4 aastat. Igal hooajal on arengus sammukese edasi teinud. Käesoleval aastal püstitas 50m vabaujumises isiklikuks rekordiks 22,67 , mis jäi vaid 0,02 sek. alla Inrdek Sei Eesti rekordile, millega viimane oli 2000. aasta EM-l 5.

Stardib: 50m vabaltujumises – eelpingereas 43. positsioon

Andres Olvik (22)
Klubi: Kalevi Ujumiskool
Treener: Urmas Jaamul

Otsustas olümpiale pääsu nimel võtta akadeemilise puhkuse TTÜ-st. Tasuks osalemine Pekingis. Intelligentne sportlane, kes ei pidanud paljuks osaleda treenerite täiendus-koolitustel. Tulemusena hakkas toimima treener-sportlane treeningujuhtimise edukas tandem, mis Eesti ujumises on ainulaadne selliselt toimiv koostöövorm.

Stardib: 200m selili – isiklik ja Eesti rekord 2.03,12 käesoleva aasta märtsist. Eelpingereas 47. positsioon.

 

Karmid pingeread aitavad selgemalt mõista, millised võiksid olla ootused meie ujujate saavutatavatele kohtadele olümpiastartides. Samas näitab see selgelt kui massilise ja tulemuste poolest tiheda spordialaga tegu on. Ilmekaks näiteks võiks tuua, et 100m vabaltujumises oli OM-normi täitnuid nii naistel kui meestel üle 350 ujuja. Meeste 200m vabaltujumises lausa 461 ujujat.

Ala konkurentsitiheduse musternäitena aga võiks kasutada USA katsevõistlustel juhtunut: naissportlane, kes ujus eelujumises välja maailmarekordi, jäi finaalis 3.-ks, kaotas maailmarekordi finaalujumise võitjale ja ei pääsenudki olümpiakoondisse.

Kas siis saata OM-le sportlasi, kes suudavad vaid olla ühed paljudest osalejatest? Kindlasti on üks võimalus lähetada riigi rahadega ainult medalikonkurentsis osalejaid. Kuid Eesti sport ei püsi ainult kangelastel nagu Kanter või elav legend Jaanson. Olümpiale pääsemine on iga sportlase helesinine unistus – ja just nimelt pääsemine. See on kui kõrgseltskonda kuulumine ühiskonnas. Seetõttu on sellised edukad sportlased ka parimad eeskujud noortele.

RIHO ALJAND,
sport.err.ee

Eelmine:
Järgmine: