29.01.2008
Kergejõustik

Eesti Põlevkivi laseb Koðelevil OMiks valmistuda

Pekingi olümpiamängudele pürgiv Sillamäe kaevurist pikamaajooksja Vjatðeslav Koðelev saab nüüd täielikult jooksutrennile pühenduda, sest tema tööandja Eesti Põlevkivi lubab ta kolmeks kuuks palgata puhkusele ja maksab sel ajal toetust.

Eesti Põlevkivi juhatuse otsusega saab Estonia kaevanduses toestajana töötav Koðelev 1. veebruarist töölt kolmeks kuuks priiks. Kaevanduskontserni avalike suhete juhi Raivo Loti sõnul palka Koðelev sel ajal ei saa, küll on aga firmal kavas teda sel ajal rahaliselt toetada. “Sponsorsumma suuruse peab veel kinnitama Eesti Põlevkivi nõukogu, kuid see ei ole eeldatavasti väiksem, kui Koðelev oleks teeninud samal ajal tööl käies,” ütles Lott, kelle sõnul pidas ettevõte õigeks toetada oma töötaja pürgimist olümpiale. “Temasugused spordimehed on haruldased.”

Koðelev oli Eesti Põlevkivi otsuse üle siiralt rõõmus. “Ma pole sellises olukorras, kus saan ainult treeningutele pühenduda, juba palju aastaid olnud,” ütles läinud pühapäeval 40. sünnipäeva tähistanud ja eelmise aasta lõpus valitsuselt eriteenete eest Eesti kodakondsuse saanud Koðelev.

Kolmeks kuuks töölt vabaks saada oli talle oluline, et jõuda tippvormi 27. aprilliks, mil ta kavatseb Hamburgi maratonil täita olümpiamängude B-normi. Selleks tuleb tal Saksa sadamalinna tänavatel 42,195 kilomeetrit läbida kiiremini kui kahe tunni ja 18 minutiga. Kui Hamburgis õnnestub eesmärgini jõuda, tuleb tal kokku panna järgmine plaan augustis toimuvateks olümpiamängudeks.

Koðelevi sõnul on kolm kuud minimaalne aeg maratoniks valmistumisel. “Kui nüüd veebruarist tööle ei pea minema, saan teha kaks või kolm trenni päevas ja nii peaks iga nädal kogunema 250 treeningkilomeetrit. Jaanuaris on mul olnud 190-200kilomeetrised nädalad. Vahetustega tööl käies pole rohkem olnud võimalik joosta,” ütles ta.

Hiljuti läbis Koðelev oma hetkeseisu hindamiseks trennis maratonidistantsi ja sai ajaks veidi üle kahe tunni ja 38 minuti. Seejuures jooksis ta selle tulemuse 150meetrisel ringil Sillamäe ajast ja arust kergejõustikumaneeþis, võisteldes vaid iseenda ja kellaga. “Selline aeg sisendas lootust, sest ega ma seal veel viimast välja pannud. Kui nüüd mitu kuud täiega eritreeningut teha, siis peaks võistlusolukorras olümpianormi täitmine mulle jõukohane olema,” arvas Koðelev.

ERIK GAMZEJEV
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: