04.03.2009
Jalgpall

Dobiþa tahab Sillamäe Euroopa kaardile viia

Ukraina teenelise treeneri Vadim Dobiþa tulekuga tõsiselt professionaalsuse poole sammuv JK Sillamäe Kalev on ka selleks hooajaks seadnud kõrged sihid ning kavatseb kõik endast oleneva anda, et neid saavutada, kirjutab soccernet.ee.

Kui Sillamäe oma debüütaastal teatas, et kavatseb võidelda 5.-6. koha eest, arvas suurem osa jalgpallivaatlejaid, et idavirulased teevad lihtsalt suuri sõnu. Aga just see on üks asjadest, mida Dobiþale teha ei meeldi.

“Tahame tulla medalile!” ei varja Dobiþa klubi seekordseid sihte. Tema sõnul on äärmiselt oluline mängida hästi nii karikas kui ka meistrivõistlustel, sest sellest oleneb koht rahvusvahelistel võistlustel ning sealt saadavad toetusrahad. “Raha on jalgpalli juures oluline, sinna ei ole midagi teha,” tõdeb kogenud treener.

Paberimajandus segas ettevalmistust

Ettevalmistusperiood algas kalevlastel detsembri keskpaigas füüsilise põhja ladumisega ning kestis kaks nädalat. Järgnevalt lisandus ka tehniline ja taktikaline osa. Lisaks tavalistele treeningutele toimus kord nädalas kogu meeskonnale ka teooriatund, kus peatreener rääkis nii jalgpalli ajaloost, taktikast kui ka spordiala arengust ning tendentsidest.

Üldjoontes planeeritult kulgenud ettevalmistuse käigus oli ainsaks suuremaks tagasilöögiks Dobiþa sõnul paberimajandus. Selletõttu jäi leedukatest leegionäridel praktiliselt kogu füüsilise baasi ladumiseks mõeldud tsükkel läbimata.

Samuti jäi poolikuks Boiko ja Naumovi ettevalmistus, kuna mehed pidid tegelema oma tööviisade vormistamisega. Ka Peterburi turniiri jaoks vajaminevate viisade vormistamine võttis oma aja. “Niisugused katkestused treeningtsüklis võivad lõpuks jätta olulise jälje mängijate valmisolekule”, muretses peatreener hooajale ette vaadates.

“Meil on nüüd veel jäänud umbes nädala jagu aega taastumiseks ja meeskonna üldiseks häälestamiseks. Praegu on peaasi see, et üle ei pingutaks, muidu teeme neli-viis head mängu ja siis kukume auku,” selgitas peatreener oma meetodeid. “Parem on hooaega alustada veidi alatreenitult ja siis iga mänguga vormi koguda.”

Uued mängijad on eeskujud

Vaatamata suurele hulgale uutele mängijatele ei karda Dobiþa, at kokkumäng ja meeskonna sisekliima selle all kannatanud oleks.

“See on kogenud treeneri esmane ülesanne – komplekteerida meeskond nii, et uued tulijad sobiksid meeskonda nii mängija- kui ka isiklikelt omadustelt,” ei pelga Dobiþa sisekliima jahenemist. Peatreeneri sõnul on meeskonnas avaldunud pigem vastupidine tendets, et nooremad näevad uutes tulijates nii suhtumise kui mänguoskuste tõttu eeskujusid ja autoriteete, keda järgida ja kellelt õppida.

Selliseid eeskujusid on Sillamäe klubiga liitunud selle hooaja eel pea terve meeskonna jagu. Kõige nimekam neist on ehk Peterburi Zeniidis mänginud kogenud kaitsetala Aleksei Naumov, samas kui noortele sillamäelastele on ehk lähemalt tuntud just kodused tipud nagu Dmitri Lipartov ja Aleksandr Dubõkin.

Lisaks neile on meeskonda tugevdama kutsutud veel kogenud Leedu nelik – keskkaitsja Gvidas Grigas, poolkaitsjad Eimantas Valaitis, Nerius Maciulis ning ründaja Vitas Stankevicius. Väravasuule on tugevduseks toodud eelmisel hooajal Tartu Maag Tammeka väravat kaitsnud Aleksandr Djatðenko.

Viimasel hetkel on klubiga veel liitunud eelmisel aastal Soomes leiba teeninud, kuid sealt skandaaliga ära saadetud Aleksandr Kulik, kes hakkab edurivis konkurentsi pakkuma oma nooremale vennale Vassilile.

Kõrgemad sihid kui kunagi varem

Sillamäe klubi professionaalsust ei näita ainuüksi see, et trenni tehakse iga päev ja mõnikord ka kaks korda päevas, vaid see, kuidas need on planeeritud ja kuidas mängijad nendesse suhtuvad. Isegi veel koolipinki nühkivad noored on leidnud jalgpalliliidu toetusel võimaluse suuremal jaol päevadel mõlemas trennis osaleda. Vastavalt sellele on eesmärgiks seatud ka medalikoht.

Sillamäe peatreener teab, et seatud eesmärk ei ole kergete killast, sest konkurente on sel hooajal rohkem kui kunagi varem. “Sel aastal on väga hästi komplekteeritud just Narva Trans,” kiidab Dobiþa üleaedseid. “Ratnikov on väga hea spetsialist ning on lühikese ajaga mängijad meeskonnaks liitnud,” ei koonerda Dobiþa.

Samas ei jäta ta kõrvale ka tavapäraseid Meistriliiga liidreid Florat ja Levadiat: “Need kaks klubi on minu arust õigel teel, neil on väga kõrge professionalism ja klubiline struktuur on korralikult välja arendatud.” Dobiþa ei arva samas, et suure hulga lahkujate tõttu võiks neid klubisid nõrgemaks hinnata. “Selles ongi klubilise struktuuri mõte, et niipea, kui keegi eest ära läheb, astub tema asemele noorem mängija täis tahtmist ennast tõestada.”

Lisaks traditsioonilisele kolmikule näeb Dobiþa konkurentidena ka Nõmme Kaljut ja Viljandi Tulevikku. “Nõmme on natuke meie moodi klubi,” selgitab Sillamäe loots oma nägemust, “nad on leidnud endale rohkesti tugevdusi, aga nüüd sõltub just treenerist, kuidas ta suudab nad koos mängima panna.”

Viljandis aga näeb Dobiþa huvitavat klubi just selle tõttu, et sinna on koondatud praktiliselt terve Eesti U-21 koondis, kellel on kindlasti motivatsiooni tõestada, et nad on valmis läbilöögiks ka meeste hulgas.

Meeskonna staar – Dmitri Lipartov

Peatreeneri sõnul eristab Lipartovit just tema mõtlemine väljakul ja sügav mängu mõistmine. Vene kodakondsusega mängumees on juba ammu Eestis kodunenud ning ei vaata sellele kui võõrsil mängimisele.

Viimastel aastatel Narva Transis mänginud ning järjest paremasse hoogu sattunud ründaja ei näita väsimuse märke ka sel hooajal ja kavatseb põhikoosseisu kohta hoida ka vaatamata võõrmängijate karmile limiidile. “Ta on väljakul tõeline liider ning innustab ka teisi endast viimast andma,” iseloomustab Dobiþa ründavat poolkaitsjat.

Kelle silma peal hoida? Igor Rogov

Vaid kaheksateistaastane noor mängumees näitas oma sisu juba eelmisel hooajal, kui ta Sillamäe klubi eest korralikult mänguaega sai. Hooajaeelsetes mängudes saadud vigastuse tõttu jäi ka tema ettevalmistus küll poolikuks, ent vaatamata sellele on ta viimastes mängudes end taas platsile võidelnud.

“Kõige tähtsam on see, et tal on mõtlemine paigas,” kommenteeris noort mängumeest Vadim Dobiþa. Kui sellele veel lisada hea väljakunägemine, korralikud füüsilised eeldused ka üha täienev tehniline pagas, siis on mõistetav, miks sellelt mängumehelt oodatakse suuri tegusid.

Suurim küsimärk? Finantsilise olukorra stabiilsus

Viimastel hooaegadel järjest suureneva eelarvega Sillamäe klubi ei ole oma eelarvet vähendanud ka surutise ajal. Kuid kas suudetakse neid rahavooge stabiilsena hoida, et mängijad ei peaks muretsema oma igapäevase elu pärast ja saaksid keskenduda vaid jalgpallile?

Praegusel hetkel on kõik korras, aga kui resultaadid jäävad oodatust nõrgemaks ja eurokarikatesse ei pääseta sootuks, siis kui kauaks jätkub sponsoritel pikka meelt ja millal otsustavad nad klubi toetamisest loobuda? “Kui palgad hakkavad hilinema ja tekivad probleemid väljamaksmisega, kannatab selle all kindlasti ka mängjate motivatsioon ja keskendumine,” nõustub ohuga ka Sillamäe klubi peatreener.

Sillamäe JK Kalev
Peatreener: Vadim Dobiþa
Kapten: Aleksei Naumov
Eelarve: 5 miljonit krooni
Duubelvõistkond: Sillamäe JK Kalev II (4. liiga)
Värvid: Valge ja sinine
Kodustaadion: Sillamäe Kalevi staadion
Koduleht: www.fcsillamae.ee
Esimene mäng: 7. märtsil Viljandi Tulevikuga võõrsil

Koosseis
Väravavahid: Aleksandr Djatðenko, Mihhail Starodubtsev
Kaitsjad: Aleksei Naumov, Roman Nesterovski, Aleksandr Zahharenkov, Gvidas Grigas, Vilius Lapeikis, Andrei Revin, Dmitri Smirnov
Poolkaitsjad: Aleksandr Dubõkin, Eimantas Valaitis, Nerius Maciulis, Dmitri Boiko, Dmitri Lipartov, Sergei Vihrov, Roman Vedehhov, Roman Daniljuk
Ründajad: Vassili Kulik, Aleksandr Kulik, Igor Rogov, Vitas Stankevicius, Irfan Ametov, Sergei Jegorov

Eeldatav põhikoosseis:

                                                   Djatðenko/Starodubtsev

             Zahharenkov       Naumov        Lapeikis

                               Grigas    

    Dubõkin                   Valaitis                 Maciulis

                         Lipartov   Boiko

                             A/V Kulik

Koosseisu muudatused:

Sisse:
Aleksandr Djatðenko (vv, Tartu Maag Tammekast)
Gvidas Grigas (k, Marijampole Suduvast)
Aleksandr Kulik (k/r, oli klubita)
Aleksei Naumov (k, Bresti Dünamost)
Eimantas Valaitis (k, Alytis Alytusest)
Aleksandr Dubõkin (pk, Narva Transist)
Nerijus Maciulis (pk, Klaipeda Atlantasest)
Aleksandr Mutik (pk, Jaroslavlist)
Sergei Jegorov (r, FC TVMK-st)
Jevgeni Kabajev (r, Peterburist)
Vitalis Stankevicius (r, Klaipeda Atlantasest)

Välja:
Aleksei Jahhimovitð (k, naasis laenulepingu lõppedes Florasse, edasi Tulevikku)
Vladislav Tðurilkin (k, lahkus laenulepingu lõppedes, edasi T.Kalevisse)
Konstantin Karin (pk, Kohtla-Järve Lootusesse)
Andrei Kostin (pk, saatus teadmata)
Jürgen Kuresoo (pk, naasis laenulepingu lõppedes Florasse, edasi Tulevikku)
Miroslav Rõðkevitð (pk, lahkus laenulepingu lõppedes)
Albert Taar (pk, Viljandi Tulevikku)
Vitali Bolðakov (r, laenulepinguga Kohtla-Järve Lootusesse)
Alo Dupikov (r, naasis laenulepingu lõppedes FC Florasse)
Aleksandr Gluhno (r, laenulepinguga Kohtla-Järve Lootusesse)

Vigastatud:

Sergei Jegorov – põlvetrauma, teeb juba taastavaid treeninguid.
Vilius Lapeikis – toidumürgitus, on asunud treenima.

Senised kontrollmängud:

10.01. JK Sillamäe Kalev – JK Sillamäe Kalev II 4:2 (?)
17.01. Tartu JK Tammeka (ML) – JK Sillamäe Kalev 1:0
24.01. Tallinna FC Flora (ML) – JK Sillamäe Kalev 2:1 (V. Kulik)
31.01. FC Kuressaare (ML) – JK Sillamäe Kalev 0:2 (V. Kulik x 2)
04.02. Kohtla-Järve FC Lootus (EL) – JK Sillamäe Kalev 2:4 (?)
07.02. Kohtla-Järve FC Lootus (EL) – JK Sillamäe Kalev 0:2 (?)
16.02. Peterburi turniir: Tðerepovetsi Ðeksna (RUS2) – JK Sillamäe Kalev 0:1 (Jegorov)
17.02. Peterburi turniir: JK Sillamäe Kalev – Sankt-Peterburgi Dünamo (RUS2) 0:0
18.02. Peterburi turniir: Kirovski Apatit (RUS3) – JK Sillamäe Kalev 2:0
20.02. Peterburi turniir: JK Sillamäe Kalev – Murmansk FK Sever (RUS2) 1:0 (V. Kulik)
21.02. Peterburi turniir: JK Sillamäe Kalev – St Peterburg FK Dünamo (RUS2) 1:2 (Lapeikis)
25.02. Tallinna FC Levadia (ML) – JK Sillamäe Kalev 4:0

TIMO KIKAS

Eelmine:
Järgmine: