22.03.2008
Ujumine

Danil Haustov purustas pikaajalise rekordi

Reedeloli Hollandis Eindhovenis aset leidvatel Euroopa meistrivõistlustel stardis kaks Eesti ujujat – meeste 100 meetri vabaujumises hüppasid 72 sportlase seas vette Danil Haustov (Kohtla-Järve VSK) ja Vladimir Sidorkin (Kohtla-Järve UK Aktiiv).Haustov tegi ujumise EM-il kroolis Eesti rekordi, Sidorkinilt järjekordne isiklik tippmark.

Danil Haustovi võistlus päädis uue Eesti rekordi väärilise ajaga 50,37. Sellega purustas ujuja viis aastat püsinud tippmargi – eelmine rekord 2003. aasta maailmameistrivõistlustelt kuulus samuti Haustovile. Poolfinaal jäi siiski 48 sajandiku kaugusele ning Haustov lõpetas võistluse 30. kohaga.

Noormees ise tunnistas, et rekordi murdmine oligi plaanis. “Viis aastat olen juba seda plaaninud, vaat nüüd tuli ära!” rõõmustas ta. “Need on praegusel ettevalmistusperioodil head uudised. Nüüd tuleb proovida aega veel olümpiaks parandada.”

Pekingi olümpiamängude

B-norm sai Haustovil juba aasta alguses kahekordselt täidetud. “Olen selle nimel kõvasti treeninud – kuu aega tagasi oli tulemus veel 50,70. Nüüd on töö tehtud,” märkis noormees.

Ka Eesti koondise peatreener Tõnu Meijel avaldas Haustovi edu üle heameelt. “See Eesti rekord ikka aegamööda nihkub selle 50 sekundi alistamise poole,” märkis ta. “Muidugi ei ole sellise aja puhul 100 meetri vabaujumises mõtet rääkida veel poolfinaali jõudmisest ning ka olümpiat silmas pidades see erilist nihet ei tähenda, kuid Danili edu on hea näha. Ta on täiesti teine mees kui vahepeal.”

Läheb, nagu läheb

Vladimir Sidorkinil õnnestus samuti rekord püstitada – temal langes isiklik tippmark. Nooruki ajaks jäi 51,29, mis andis talle kokkuvõttes 52. koha. “Vladimiri tulemused teevad samuti rõõmu – ta naljatas ise, et kui ta niimoodi iga võistlusega poole sekundi jagu oma isiklikku tipptulemust parandab, siis võib ta olümpiaeelse nelja võistlusega veel heasse vormi jõuda,” rääkis Meijel.

Koondise peatreeneri sõnul on Sidorkin näidanud head arengut, kuid olümpiaks on noormees tegelikult veel pisut liiga toores. “Tundub, et tema jaoks saabub see Peking üks aasta liiga vara. Ta ei jõua ehk veel oma potentsiaali välja ujuda,” arutles juhendaja.

Homme asub Danil Haustov starti oma põhidistantsil – 50 meetri vabaujumises. “Arvestades tema praegust taset, usun küll, et sealt võib tulla õnnestumine,” arutles Meijel. “Olümpia B-normi Danil ja Miko Mälberg kahekesi püüavad, meil on kokkulepe, et läheb see, kelle aeg on parem. Seega nad peavad selle nimel pingutama.”

Haustov ise veksleid välja andma ei hakanud. “Läheb, nagu läheb. Ei taha ära sõnuda. Proovin igal juhul maksimaalselt hästi ujuda,” lausus ta.

Ka teistel eesti ujujatel seisavad ees võistlused põhidistantsidel – Andres Olvik ujub täna 200 m selili, Maria Albert 200 m vabalt ning Jana Kolukanova hakkab homme võistlema 50 m vabadistantsil. Meijeli sõnul on mõned sportlased hädas valutava kurguga, kuid püüavad siiski stardipäevaks parimasse vormi jõuda.

EESTI PÄEVALEHT

Eelmine:
Järgmine: