28.04.2009
Suusatamine

Avo Sambla tunnistati aasta parimaks nooreks suusatajaks

Eesti suusaliit kuulutas parimaks noorteklassi suusatajaks Poolas noorte olümpiafestivalil sprindis 15. koha saavutanud Avo Sambla, kes ise ebaõnnestumise tõttu Põhjamaade noorte meistrivõistlustel oma suusahooaega väga heaks ei pea.

“Ega ma väga üllatunud olnudki, hea koht Poolas saadud Euroopa noorte olümpiafestivalil eeldas seda tulemust,” tunnistas Avo Sambla Põhjarannikule.

Sihiks juunioride MM

Päris õnnestunuks noormees viimast suusahooaega siiski ei pea, kuna Põhjamaade noorte meistrivõistlustel soovitud tulemust ta kätte ei saanud. “Seetõttu annan hooajale hindeks mitte väga hea, vaid hea,” lausus ta.

Koos nelja eakaaslasega Eesti juunioride koondisesse arvatud Sambla sõnul on tema järgmise hooaja peamiseks sihiks juunioride tiitlivõistlused. “Minu eesmärk on pääseda nende hulka, kes MMile sõidavad, ning teha seal võimalikult hea sõit,” ütles Sambla, kes selleks, et koondises tippvõistlustele pääseda, peab rinda pistma nelja teise eduka juunioride klassi suusatajaga. Teiste seas Sillamäelt pärit Aleksandr Maslennikoviga, kes samuti juunioride koondisesse arvati.

Lisaks sellele loodab Sambla võita medaleid Eesti meistrivõistlustel, kus tema praeguseks laeks on olnud teised kohad nii klassika- kui vabastiilis sõidetud distantsidel. Samuti ei tulnud võitu ka ühisstardist sõidul, kus talle jäi taas hõbemedal.

Hea mootor edu aluseks

“Eks mul tõusid karvad püsti, kui ma sellest kuulsin,” tunnistas Sambla esimene treener Vello Lilium, et hea uudis soojendas temagi südant, ehkki viimased kaks aastat ei ole Otepääle spordikooli õppima läinud poiss enam tema käe all harjutanud. “Aga eks 15. koht olümpiafestivalil on ka väga kõva tulemus, kui heaks peetakse jõudmist 30 parema hulka.”

Teises klassis Liliumi juurde trenni tulnud poissi iseloomustab tema treener kui hea mootori ja suure töövõimega suusatajat. “Juba esimeses klassis käies oli ta pidevalt korvpalliplatsi kõrval suuremate mängu vaatamas. Toona teda platsile ei lastud, aga huvi spordi vastu oli tal suur,” kiidab treener, kes aasta hiljem poisi treeningule võttis ning kahetsema seda pole pidanud. Lisaks sellele, et poiss kunagi treeningult ei puudunud, õppis ta ka headele hinnetele, mis on Liliumi sõnul samuti oluline.

Hea töövõimega Samblale sobivad endise treeneri sõnul just raskemad rajad, kus teistel ramm otsa saab. “Mida raskem on, seda paremini Avo sõidab,” kiidab ta. Treeningute alguses Sambla eriti kõrgetele kohtadele ei küündinud ja tema laeks jäid kohad teises kümnes. “Aga siis tuli edasiminek ja ta hakkas saama kohti juba esimeses kümnes.”

Ükski teine Liliumi õpilane sellise tunnustuse osaliseks varem saanud ei ole. Seni on tema parim õpilane olnud Timo Juursalu, kes on korduvalt tulnud oma vanuseklassi Eesti meistriks. “Alles ma Avole ütlesin, et ta jääb Timole veel alla, aga nüüd pean tunnistama, et tema on minu edukaim õpilane,” ütles treener.

GERLI ROMANOVITÐ
Põhjarannik

Eelmine:
Järgmine: