20.04.2009
Mõttesport

Avinurme võistkond oli Bumeragis neljas

Kuuendat aastat toimunud spordimälumängu Bumerang võitis Vinni-Pajusti gümnaasium 54 punktiga. Avinurme keskkool oli neljas.

Teiseks jäi tiitlikaitsja Põltsamaa ühisgümnaasium 46 ja kolmandaks 2007. aasta võitja Hugo Treffneri gümnaasium 41 punktiga.

Mäng oli väga tasavägine ning alles viimase vooruga, pildiküsimustega läks Vinni-Pajusti oma teed. Tugevalt alustas uustulnuk Tallinna saksa gümnaasium, lisaks figureerisid esikolmikus Avinurme ja Lihula esindus. Ent lõpptulemusena jäid tabeli tippu troonima ikkagi ka varasematel aastatel suurepäraseid teadmisi näidanud koolid ja nende mängijad. 

„Meie jaoks oli kõige raskem algus, nagu eestlasele kohane, alguses ei saanud vedama, pärast ei saanud pidama,” rääkis võitjavõistkonna liige Jaan Männik. Kuna tänavu oli Bumerangi finaali põhiteemaks kergejõustik, siis lugesid noormehed enne lõppvõistlust ka mitmeid kergejõustikuraamatuid.

Mälumäng on Männiku, Kaarel Saare, Vambo Laua ja Joonas Ljaði elu üks osa, millest spordimälumäng hõlmab vaid osakese. Ometi mängis sama nelik ka mullu Bumerangi ning jäi siis Põltsamaa järel teiseks. Tänavu võeti revanð. Ilmselt oli ka viimane aeg, sest kõik peale Männiku lõpetavad tänavu gümnaasiumi ja tuleval aastal enam osaleda ei saa.

„Teeme ka ise sporti, mängime Joonasega Rakvere esiliigas jalgpalli, samuti oleme osa võtnud koolispordi liidu meistrivõistlustest,” kinnitas Saar, et nad on ühtviisi kõvad mehed nii mõtte- kui ka kehaspordis. Laud mängib kõigele lisaks veel ka malet.

Võitjad saavad MM-ile

Esikoha preemia oli sel aastal üsna eksklusiivne – Vinni-Pajusti võistkonna poisid on täieõiguslikud koolinoorte MM-il osalejad. Juuni lõpus Tallinnas toimuva suurvõistluse ajal saavad nad elada hotellis, jälgida võistlusi ja tutvuda kümnete noortega üle maailma. Teise koha võitnud Põltsamaa poisid sõidavad aga Eesti Päevalehe kulul Soome. Kui varem olid nad sama auhinna välja teeninud võitjatena, siis seekord tuleb teekond põhjanaabrite juurde ette võtta teisekoha eest.

Finaali küsimused koostas taas spordiajaloolane Jaak Valdre, kes on kuue aasta jooksul välja mõlenud juba ligi neli tuhat küsimust. Seekordseks uuenduseks olid luuleküsimused – nuputajad pidid välja mõtlema sporditeemalise luuletuse autori.

Bumerangi finaali võõrustas Rapla kultuurimaja, eriline kiitus kuulub kohapealsele korraldajale Laine Rokile, kes pakkus mälumänguritele nii kehakinnitust kui ka vaimukultuuri – meeleoluka sissejuhatuse esitasid Bumerangi avamisel kohaliku muusikakooli viiulimängijad.

Võistluse peakorraldaja, Eesti Koolispordiliidu peasekretär Madis Pettai tõdes, et taas kord võib rahuliku südamega Bumerangi hooajale joone alla tõmmata.

Kõigil kuuel aastal on finaali jõudnud Juuru gümnaasium ja Audru keskkool, tänavu oli neist edukam Juuru, kes jäi jagama 5.–6. kohta.

Lõppjärjestus

VI Bumerangi finaal
1. Vinni-Pajusti gümnaasium 54 (Kaarel Saar, Vambo Laud, Joonas Ljað, Jaan Männik)
2. Põltsamaa ühisgümnaasium 46 (Marko Ansip, Ants-Erik Assmann, Madis Saks, Kunnar Martsepp)
3. Hugo Treffneri gümnaasium 41 (Madis Hurt, Siim Rinken, Kaarel Siim, Juhan Valge)
4. Lihula gümnaasium 40
5.–6. Avinurme keskkool 39
5.–6. Juuru gümnaasium  39
7. Tallinna saksa gümnaasium 31
8. Saaremaa ühisgümnaasium 30
9.–10. Viljandi C. R Jakobsoni gümaasium     29
9.–10. Mart Reiniku gümnaasium     29
11.–12. Saku gümnaasium  28
11.–12. Audentese erakool 28
13. Rapla ühisgümnaasium 25
14. Tartu kunstigümnaasium 18
15. Audru keskkool 15

EPL

Eelmine:
Järgmine: