28.07.2009
Auto-Moto

Augustikuu on motokuu

Kui augustikuu esimesel nädalavahetusel jagatakse Eesti motokrossi karikavõistluste punkte Toilas, siis 22.-23. augustil Kiviõlis toimuvale külgkorviga krossitsiklite MM-etapile on registreerinud 40 meeskonda 14 riigist.

22.-23. augustil toimub Kiviõli tuhamäe motokompleksis Kiviõli Motofestival, mille raames korraldatakse Eestis juba teist korda külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluse etapp. Kohaliku motospordiaasta tippsündmus toob Eestisse motokrossimaailma eliidi eesotsas seitsmekordse maailmameistri Daniel Willemseniga. Ühtekokku asub MM-punkte jahtima ca 40 korvipaari 14 riigist. Kiviõli etapi korraldaja Are Kauriti sõnul on hetkel Kiviõli krossile registreerinud kõik MM-edetabeli esimesed 15 meeskonda.

Kõige nimekama osaleja, hollandlase Willemseni positsioon ei ole praegu kõige tugevam. Jalavigastuse tõttu on ta koos meeskonnakaaslase, belglase Sven Verbrugge’ga langenud praeguseks tabelis 4. kohale. Tabeli eesotsas seisab hetkel Belgia meeskond koosseisus Jan Hendriks / Tim Smeuninx, kes kindlasti kavatsevad valitsevat maailmameistrit kaheksanda tiitli võitmisel takistada. Samad plaanid on nii Belgia-Läti paaril Joris Hendrickx / Kaspars Liepins, kes on edetabelis praegu teisel positsioonil kui ka reitingu kolmandal meeskonnal Marko Happich / Martin Betschart Saksamaalt.

Parim eestlane Margo Sonn, kes sõidab koos lätlase Elvijs Mucenieksiga, asub hetkel MM edetabelis 23. kohal, aga koduseinte vahel läheb meestel kindlasti paremini. Lisaks nendele asuvad Kiviõlis MM-punkte jahtima Eesti meistrid Gert Gordejev / Keit Kivaste ja Kert Varik / Erkki Kõiv. Starti asuvad ka Eesti meeskonnad Urmas Sugasep / Veikko Parksepp, Argo Põldsaar / Indrek Aljes ja Madis Olt / Tõnu Valdmaa.

Lisaks külgkorvidele tulevad aasta motospordi tippsündmuse raames Kiviõli rajale ka Eesti ja lähiriikide parimad soolo ja quadracer masinaklassi sõitjad. Soolode vaatemängulises krossisõidus võib näha Eesti parimaid motokrossisõitjaid – Juss Laansood, kes on USA mainekas AMA-sarjas profikarjääri teinud ja Gert Krestinovit, kes kuulub maailma 20 parima sõitja hulka. Eesti sõitjatele pakub kõva konkurentsi üks parimaid Läti sõitjaid Lauris Freibergs. 

„Kiviõli tuhamäele ehitatud rada on Eestis kõige kiirem ja tehnilisem, mis teeb krossisõidu sportlastele raskemaks aga pealtvaatajatele kindlasti põnevamaks“, kommenteeris võistlustingimusi rajameister Are Kaurit, kes on ise 2004. aastal võitnud külgvankrite MM-il pronksmedali. Võistlusele lisab vürtsi asjaolu, et 1950 meetri pikkuse maailmatasemel raja kõrguste vahe on koguni 26 meetrit.

Et pealtvaatajatele veelgi rohkem tipptasemel meelelahutust pakkuda, korraldatakse esimese võistluspäeva õhtul Freestyle MX hüppeshow, kus astuvad üles Venemaa parimad sõitjad, lendavad mootorratturid Moskvast. Pööraseid hüppetrikke näitavad Venemaa freestyle’i esikolmikusse kuuluv Anton Smirnov ja Venemaa freestyle’i meistrivõistluste hõbemedali omanik ning Venemaa juunioride karikavõistluse võitja Aleksei Aisin.

„Eelmisel suvel esmakordselt Eestis toimunud maailmameistrivõistlused said rahvusvaheliselt þüriilt niivõrd positiivse hinnangu, et vaatamata üliraskele majanduskliimale otsustasime sama võistlusformaati korrata,“ ütles Kiviõli Motospordi festivali eestvedaja, Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige Janek Maar. Tema sõnul on tänu MM-etapile Kiviõli Motofestival kujunenud juba traditsiooniks ning mängib suurt rolli motospordi ja piirkondliku elu edendamisel.

Eelmisel aastal külastas Kiviõli Motospordi festivali 6000 pealtvaatajat ning võistlustest võttis osa 200 sõitjat.

Festivali ajakava:

Laupäev, 22. august:

10.00-13.00 Külgkorvide treening- ja ajasõidud
14.00-14.30 Soolode kvalifikatsioon suurel rajal
16.30-17.00 Soolode I start
15.00-18.00 Külgkorvide MM kvalifikatsioonid
18.30-19.00 Soolode II start
19.30-20.30 Freestyle MX hüppeshow, staarid Moskvast
22.00-23.00 Soolode finaalid prozhektoritega valgustatud rajal
23.30 Võitjate pidulik autasustamine
23.00-02.00 Ansamblid Blinking Lights ja Kala suures peotelgis

Pühapäev, 23. august:

9.00-9.30 Quadracerite kvalifikatsioonid
11.00-12.00 Autogrammisessioon ja võistluste pidulik avamine
12.15-12.45 Quadracerite I sõit
13.30-14.00 Külgkorvide MM I finaalsõit
14.30-15.00 Quadracerite II sõit
16.00-16.30 Külgkorvide MM II finaalsõit
17.00 Võitjate pidulik autasustamine

ERR SPORT

Eelmine:
Järgmine: