20.01.2009
Suusatamine

Alutaguse maraton sõidetakse uuel ringil

Tänavu esimest korda Estoloppeti sarja kuuluv Alutaguse suusamaraton tõotab tulla viimaste aastate kõige osavõturohkem.

Maratoni peakorraldaja Alutaguse suusaklubi juht Roland Peets loodab 7. veebruaril sõitmas näha ligemale poolt tuhandet suusasõpra. “70 inimest on juba registreerinud,” ütles ta.

Pääsemine kuuest pikast suuskadel võidusõidust koosnevasse Estoloppeti sarja tähendab Alutaguse maratonile omamoodi kvaliteedimärki, mis peaks tooma kohale rohkem sõitjaid ka väljastpoolt maakonda. Alutaguse maraton on tänavu Eesti suurima ja tuntuima suusavõistluse Tartu maratoni omamoodi peaprooviks, sest see toimub vaid nädal varem.

Kui varem on Pannjärve ümbruses maratoni jaoks tehtud vaid 20 kilomeetri pikkune rada, mida pikemal maal sõitjatel tuli läbida kaks korda, siis tänavu on valminud 40kilomeetrine ring. “Rajatraktor sõitis just selle läbi ja uisku peaks saama seal juba praegu sõita,” ütles Peets, kelle sõnul ei tohiks praegune sula metsa vahel kulgevat suusarada hävitada.

Peetsi sõnul jääb 40kilomeetrise raja äärde paarkümmend järve. “See peaks olema harrastajatele väga mõnus rada. Siledat maad on vähe, kuid samas ränki tõuse ja laskumisi ka mitte – sellised parajad künkad. 95 protsenti kulgeb metsa vahel männikus,” rääkis ta. Pannjärve suusaradu on korduvalt kiitnud ka Estoloppeti sarja juht Indrek Kelk.

Uus rada vonkleb peamiselt Kurtna järvede vahel.  Pika ringi tegemine sai võimalikuks, kui ühele ojale sild rajati.  Mõnes kohas tuli ka võsa lõigata. “Kuna tegu on kaitsealaga, siis ei saa metsas suurt midagi ette võtta. Kuid selleks ei olnud ka suurt vajadust, sest metsateid ja sihte on palju ning vähemalt kaks klassikastiili suusajälge mahub igale poole teha,” ütles Peets.

Robert Peetsi sõnul küünib maratoni korraldamise eelarve 300 000 kroonini, kolmandiku sellest katab põhitoetaja Merko Ehitus. 

Läinud lumevaesel talvel oli Alutaguse suusamaraton üks vähestest, mida Eestis korraldada õnnestus. Tõsi, sõit toimus lühikesel, 7,5 kilomeetri pikkusel ringil, mida läbiti kolm korda.

Alutaguse suusamaraton kuulub koos Alutaguse mägirattamaratoni ja Jõhvi rahvajooksuga Alutaguse kolmikürituste kavva.

ERIK GAMZEJEV,
Põhjarannik

Alutaguse maraton

* Sõidetakse klassikalises stiilis 7. veebruaril

* Start ja finið Pannjärve tervisespordikeskuses

* Distantsid 40 ja 20 kilomeetrit

* Registreerimine internetis: www.sportinfo.ee/estoloppet-alutaguse/

* info sportivis: www.sportiv.ee/index.php?2/4642

Eelmine:
Järgmine: