19.02.2010
Suusatamine

Agu Normaku esimesed mälestusvõistlused Voka staadionil

24. veebruaril algusega kell 12 saavad Voka staadionil toimuma Agu Normaku esimesed mälestusvõistlused suusatamises.

Nii nagu mees ise, saavad ka tema mälestusvõistlused olema mitmekülgsed ja sisaldavad endas palju põnevat ja mängulist igas vanuses osalejale. See on päev kogu perele, päev neile, kes soovivad osa saada Agu Normakule omasest lõbusast treeningpäevast, päev neile, kes armastavad või on alati lugu pidanud suusatamisest ja tervisespordist, päev meenutamiseks ja mälestamiseks.

Agu Normak (4.11.1953 – 5.04.2008) sündis Ida- Virumaal Kiviõli linnas, kus 1961.a astus Kiviõli 1. Keskkooli esimesse klassi. Pärast 8. klassi otsustas ta 1969.a elektrikust isa jälgedes jätkata oma kooliteed Tallinna 6. Kutsekeskkoolis elektriku erialal, mille ka lõpetas. Olles kogu kooliaja aktiivselt tegev noortespordis, jätkas ta oma sporditeed ka Tallinnas, kus elas ja treenis tollase Dünamo treeneri David Klasi juures. Nagu kord ja kohus, ootas kõiki NL noormehi teatud vanuses ees sõjaväeteenistus ning tänu aktiivsele sportlaskarjäärile pääses Agu aega teenima Lätti, Riia spordiroodusse. Peale ajateenistust jätkas Agu Normak õpinguid Tallinna Pedagoogilises Instituudis, kus 1976-1980 õppis kaugõppes kehakultuuri erialal.

Paralleelselt õpingutega pidas mees aastatel 1975 – 1980 ka Kohtla-Järve LNSK suusatreeneri ametit, süvenedes treeneritöösse niivõrd innu ja hingega, et õpingud jäid tahaplaanile ja kool lõpetamata. 1980. aastal asus Agu Normak tööle Kohtla-Järve EPTsse Voka spordikompleksi juhatajana ja ühes temaga kolis Vokka ka tema pere. Nimelt oli toimekas mees 1977. aastal sõudnud abielusadamasse, abielludes Viiu Normakuga ja 1978. aastal sündis perre poeg Hannes Normak. Eesvedades ja korraldades aktiivselt valla spordielu, läbis mees mitmeid erinevaid pedagoogilisi ja spordialaseid täiendkoolitusi Tallinna Ülikoolis ning töötas aastaid kehalise kasvatuse õpetajana nii Toila Gümnaasiumis kui ka Sillamäe Eesti Põhikoolis. Viimases töötas mees ka poiste tööõpetuse õpetajana.

Läbides paralleelselt ka rahvamajade juhatajate kursused Rahvakultuuri Arenduskeskuses, asus Agu Normak alates 2001. aastast tööle Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuse juhatajana, mis tähendas, et lisaks valla spordielu edendamisele, lisandusid nüüd ka Toila valla kultuurielu korraldamise kohustused. Kõik need aastad jätkas Agu Normak aktiivselt oma põhitöö kõrvalt kõige südamelähedasema – suusatreeneritööga, nakatades suusapisikuga suure osa valla lastest, kes läbi aegade esindanud Toila valda erinevatel kohalikel võistlustel ja noppinud hulgaliselt Eesti meistritiitleid.

Ka mõte, hakata korraldama Agu Normaku mälestusvõistlusi, tekkis just tema endistel kasvandikel ja iseenestelegi teadmatult sai paralleelselt kirjutatud kaks projekti. Üks neist Kultuurkapitalile ja teine Toila vallale. Mõlemad projektid leidsid positiivset vastukaja ja toetust ning oma õla on otsustanud alla panna ka Alutaguse Suusaklubi, Pannjärve Tervisespordikeskus ning kohalik tulihingeline suusaspordi edendaja Toivo Tünni.

Võistluste juhendi leiate Toila valla kodulehelt www.toila.ee, Toila Gümnaasiumi kodulehelt www.toila.edu.ee ja Ida-Virumaa Spordiliidu kodulehelt www.sportiv.ee. Lisaks juhendis välja toodud võistlusaladele, kus iga osaleja saab proovile panna oma kiiruse, osavuse ja suusavalitsemise oskuse, toimuvad päeva jooksul Voka staadionil lõbusad tegevused lastele ja asjaarmastajatele ning keegi ei lahku suusapäevalt tühjade kätega. Kõik võistlustel osalejad saavad diplomi ning lisaks autasustatakse kõikide vanuseklasside kolme kiiremat ja osavamat. Välja jagatakse ka rohkelt eriauhindu. Ole kohal, ole omanäoline ja aktiivne ning sind märgatakse! Kõikidele osalejatele pakutakse sooja teed ja saiakesi ning kui külm näpistab, on võimalik sõrmed, varbad spordihoones ilusti üles soojendada ja oma nimi, oma käega osalejate nimekirja jäädvustada.

Igal aastal, 24. veebruaril avame Voka spordihoones Agu Normaku mälestusteraamatu, kuhu kõik soovijad oma mõtted ja meenutused kirja panna saavad. Hiljem jääb raamat hoiule Voka raamatukokku ja kel soov, ent pole võimalik õigel päeval kohal olla, saab seda täiendada endale sobival ajal. Spordihoonesse paneme ülesse ka fotoseeria, meenutamaks Agu Normaku elutööd, tegemisi ja temaga seotud sündmusi läbi aastate. Siinkohal palume kõiki, kes omavad fotosid, millel Agu Normak, annetada või siis laenata need ülespaneku tarvis. Fotosid saab tuua Voka või Toila raamatukogusse või saata meiliaadressile viiu.normak@mail.ee.

Otsi oma suusad keldrist või panipaigast välja, pühi need tolmust ning tule ja veeda üks tore päev pere ja sõprade keskel mõnusat talveilma nautides ning vanu aegu meenutades.

Toila valla suusasõbrad

Eelmine:
Järgmine: