08.02.2012
Firmasisesed

A-klassi meeskond Eesti meistrivõistlustel kindel liider

Ida-Virumaa noorkorvpallurid näitavad, et eelmise aasta kevade suuredu ei olnud juhuslik. Eeloleval pühapäeval on Jõhvi spordihallis vastamisi Eesti A-klassi meistrivõistluste “Virumaa finaalis” HITO/Jõhvi SK ja BC Tarvas/Rakvere SK.

Kui Euroopa noorte korvpalliliiga U20 klassis (s. 1992+) mängiva HITO meeskonna täisedust on palju kirjutatud, siis vaid korvpalliringkondades on teada, et täiseduga mängib ka KK HITO/Jõhvi SK Eesti meistrivõistluste A-klassi meeskond.

Kui eelmisel kevadel tõi KK HITO mõningase üllatusena üle pika aja maineikaima noorte vanuseklassi trofee Ida-Virumaale, siis noorte hitolaste edutee on saanud sel hooajal jätku. Sel aastal mängivad A-klassis 1993. aastal ja hiljem sündinud noored, kusjuures HITO/Jõhvi meeskonnas 18st registreeritud mängijast koguni kaheksa (eesotsas eelmisel nädalal Rakvere Tarva eest Eesti meistriliigas tuleristsed saanud Sander Saarega) saavad A-vanuseklassis kaasa lüüa veel vähemalt ühe hooaja. Eelmise aasta meistermeeskonnas oli vaid viis nö põhiaastakäigu (1992) mängumeest, kellest kaks – Markus Laanemets ja Jarko Kool – kuuluvad nüüd KK HITO/Jõhvi Eesti meeste esiliiga liidermeeskonna rivistusse.

Meenutuseks lähiajalugu. Eelmisel hooajal alustas A-klassis eliitgrupi 10 meeskonda. Põhiturniiri järel oli kindel liider BC Kalev/Cramo (16-2) ning HITO ja KK Pärnu (mõl 14-4) jagasid 2.-3. kohta. Neljandana sai tugevamasse vahegruppi Rapla KK (11-7). Samapalju võite-kaotusi oli ka Tartu Rockil, kuid paremus omavahelistes kohtumistes andis kõrgema koha Raplale. Seega oli esiviisikus neli meistriliiga klubi järelkasvumeeskonda ja vaid idavirulastel meistriliiga väljund puudus.

Vahegrupis, kuhu põhiturniirilt võeti kaasa omavaheliste mängud tulemused, lõpetas HITO kolmandana. Eespool olid BC Kalev/Cramo ja KK Pärnu (mõlemad 8-4), KK HITO (7-5) oli seega napilt kolmas ja Rapla KK kindlalt neljas (1-11).

Play-offis olid kaks paremat veerandfinaalist vabastatud. KK HITO oli veidi raskustes kuuenda asetusega T. Soku KKga – kodus võideti 76:59, võõrsil kaotati 60:65, kuid otsustav mäng Jõhvis tüüriti siiski võidusadamasse – 89:68. Kahes otsustavas mängus enam ei vääratatud. Raskete läbirääkimiste tulemusena Jõhvi spordihalli saadud A-klassi finaalturniirid (lisaks poistele ka tüdrukud ning lisaks veel D-klassis paremad võistkonnad) näitasid, et idavirulased on korvpallis tõusuteel. Poolfinaalis alistas KK HITO 66:55 KK Pärnu ja finaalis sõna otseses mõttes murti pealtvaatajate marulisel toel maha favoriidina mängule tulnud BC Kalev/Cramo järelkasvumeeskond 89:70. Mängu kangelaseks tõusis kaheksat kaugviskest seitse tabanud Iisaku noormees Markus Laanemets. Tublit mängu näitasid kõik seitse platsile pääsenud mängijat, neist Sander Saare ja Georg Tambre rassisid kaasa kõik 40 mänguminutit. Finaalturniiri pildigalerii: http://pildid.sportiv.ee/index.php?cat=92&page=1

Käesolev hooaeg. A-klassi eliitgrupis on sel hooajal 8 meeskonda ning KK HITO/Jõhvi SK peab oma põhiturniiri viimase mängu eeloleval pühapäeval kell 17 Jõhvi spordihallis Rakvere meeskonna vastu. Avaringis said idavirulased 3. detsembril Rakveres Georg Tambre 29 ja Aleksis Anijärve 24 punkti toel 76:63 võidu. 

Ida-Virumaa meeskond on seni võitnud kõik 13 mängu keskmise skooriga 90,3:66,2 ehk vastaseid on kesketläbi võidetud 24 punktiga. Eelolev kohtumine on aga selle poolest oluline, et ka läänevirulased (8-5) on endale kindlustanud koha teiseks etapiks A-vahegruppi, kuhu võetakse kaasa omavaheliste mängude tulemused. Lisaks virulastele pääsesid A-tugevusgruppi Salva/Tartu Ülikool (10-2; võistkonnas ka Artur Saariste Kohtla-Nõmmelt ja Vitold Käkinen Narvast) ja T. Soku KK (7-5).

A-tugevusgrupi neli meeskonda mängivad teisel etapil kaheringilise turniiri (etapid Jõhvis ja Tartus), mille tulemusena kaks paremat pääsevad poofinaali ning 3. ja 4. koha saanud meeskonnad lähevad veerandfinaali.

Samas ei saa tähelepanuta jätta sedagi, et A-klassi esiliigas on väga head hoogu näidanud Tabasalu PK/Kohila SK, kes pole sarnaselt HITOle kaotanud meistrivõistluste hooajal ühtegi mängu ning kindlasti on nad ükskõik millise eliitsarja meeskonna jaoks juba vahegrupis (vahegruppi pääseb neli paremat esiliiga meeskonda) ohtlikud. Kusjuures puhaste paberitega läbis Tabasalu/Kohila ka karikavõistlused, kus detsembrikuises finaalis alistati T. Soku KK 93:81 (põhiraskus on Tabasalu/Kohilal meistriliiga kogemustega mängumehel Rait-Riivo Laanel, kes karikafinaalis viskas 28 punkti, võttis 8 lauapalli, andis 7 resultatiivset söötu ja tegi 9 vaheltõiget). HITO/Jõhvi komistas karikasarjas juba veerandfinaalis 96:98 Rapla KK-le, kes omakorda poolfinaalis kaotas 84:94 hilisemale karikavõitjale.

Pilte KK HITO/Jõhvi A-klassi kodumängust Kalev/Cramoga: http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=2121

Kokku mängib Ida-Virumaalt noormeeste meistrivõistlustel 12 võistkonda.
3 vk A-klassis (1993+): 2xHITO/Jõhvi SK, Sillamäe Kalev  
5 vk B-klassis (1996+): 3xHITO/Jõhvi SK, Sillamäe Kalev, Narva Energia SK
1 vk C1-klassis (1998+): 1xHITO/Jõhvi SK
1 vk C2-klassis (1999+): 1xHITO/Jõhvi SK
2 vk D-klassis (2000+): 2xHITO/Jõhvi SK

Lisaks mängib Narva PSK C2-klassis tüdrukute sarjas.

Sportiv.ee

Eelmine:
Järgmine: